Treinreizigers mogen testen nieuwe OV-fietsen van NS

Nachthok nieuws
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

ovfietsenOp vrijdag 10 en zaterdag 11 juli staat het OV-fiets Test-parcours op het Jaarbeursplein in Utrecht. Op het parcours kunnen reizigers de ‘kandidaat-OV-fietsen’ uitproberen in de meest voorkomende verkeersituaties; van manoeuvreren in een scherpe bocht tot plots remmen voor een stoplicht. Het parcours is geopend van 9 uur ’s ochtends tot 17 uur in de middag.

Neem plaats in het OV-fiets Testteam
Over een heuvel, door een plas, een noodstop maken en dan nog even het licht testen in de tunnel. NS nodigt alle reizigers uit plaats te nemen in het OV-fiets Testteam. Op het parcours kunnen ze de potentiële nieuwe OV-fietsen naar hartenlust testen. Deze zoektocht naar de nieuwe OV-fiets is nodig, want het aantal OV-fietsers groeit flink. Zo werden er in 2009 nog 600.000 OV-fiets ritten gemaakt, in 2014 waren dat er al ruim 1.5 miljoen. Het is essentieel dat zo’n veelgebruikte fiets prettig rijdt en wie kunnen dat beter bepalen dan de mensen die deze gaan gebruiken?
Duurzaam
NS verwacht een groei van het aantal OV-fietsritten van 200.000 per jaar. Voor de meeste reizigers is het station niet de eindbestemming. Zij gebruiken de OV-fiets om bijvoorbeeld vrienden en familie te bezoeken of voor een zakelijke afspraak. NS wil de fietsen op een zo efficiënt en duurzaam mogelijke manier inkopen. Oude OV-fietsen worden hergebruikt. Zo biedt OV-fiets een even comfortabele als duurzame reis van deur tot deur.
OV-FIETS
250 locaties, 8.500 fietsen, 1.5 miljoen ritten per jaar en de teller loopt nog. Het gebruik van de OV-fiets stijgt zo snel dat NS de komende 3 jaar het aantal OV-fietsen met minimaal 1.000 nieuwe exemplaren per jaar uitbreidt om aan de groeiende vraag te voldoen. Voor deze nieuwe OV-fietsen wil NS graag weten welke potentiële OV-fiets, reizigers het prettigst vinden. Daarom kunnen reizigers op vrijdag 10 en zaterdag 11 juli op het Jaarbeursplein in Utrecht diverse modellen testen. Zo beslissen zij mee welke nieuwe fietsen in de lente van 2016 het fietspad opgaan. Daarnaast beoordelen diverse deskundigen - onder meer van de Fietsersbond - de fietsen op aspecten als duurzaamheid, robuustheid, veiligheid en comfort.