Wat is ?
Het Nachhtok stukje geschiedenis van Harderwijk
Het Nachtok.nl -over toen en nu-
24 maart 1944
GESCHIEDENIS VAN HET NACHTHOK
HOME
ARCHIEF
FORUM
LINKS
CONTACT
P. H. van Lonkhuyzen, architect te Harderwijk.
Peter Hendrik van Lonkhuyzen werd geboren in 1887 te Heteren. Hij was de zoon van Johan van Lonkhuyzen en Naleke Heinekamp. In 1905 behaalt hij zijn hbs-diploma. In 1912 het diploma vaktekenen. Peter trouwde in 1916 met Charlotta Sophia Rothuizen. Hij had zich in 1912 reeds in Harderwijk gehuisvest. Zijn beroep was architect en leraar aan de Gemeentelijke Avondtekenschool. Na het vertrek van Louis Alexander van Essen in 1914 naar Ede werd hij directeur van de Harderwijker Bouwmaatschappij. Deze bouwmaatschappij bouwde o.a. woningen aan de Stationslaan en hotel Stadsdennen
Van zijn tekentafel kwamen ook de ontwerpen van de Plantagekerk en het Gymnasium Nassau-Veluwe, beide aan de Stationslaan, en de boerderijwoningen in het Nachthok.

Van Lonkhuyzen bekleedde ook functies in het openbare leven van Harderwijk zoals voorzitter van de Ambachtschool "Overveluwe" en secretaris van de Vakschool voor meisjes.
Hij overleed op 24 maart 1944 aan een longontsteking.

Tijdens een luchtaanval in oktober 1944 op het spoorwegstation wordt het huizenblok van de familie Van Lonkhuyzen, Van Veen en Scholten aan de Stationslaan, door voltreffers gedeeltelijk vernield en in brand gezet.
Bron: Herderewich De oudheidkundige vereniging van Harderwijk en Hierden

Meld je nu aan op de nieuwsbrief
Aanmelden Afmelden


Het Nachthok
Weiburglaan,
Tarwelaan, Roggelaan, Haverlaan, Landbouwlaan
Baanweg,

,De Weiburg
Villa de Weiburg
Weiburglaan
Beemd, Westermeenweg, Stationsplein
disclaimer