Glas is te kostbaar om zomaar weg te gooien

Harderwijks nieuws
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ons afval is waardevol. Dit geldt ook voor glas. Door uw lege flessen en potjes, gescheiden in te leveren, levert u grondstoffen voor nieuw glas. Van gebruikt glas wordt namelijk gewoon weer nieuw glas gemaakt. Het verwerken van glas is bovendien goedkoper dan het verwerken van restafval.

.

De kosten voor de afvalverwerking worden dus lager als meer glas apart wordt gehouden. Toch zit er nog steeds gemiddeld 13 kilo per inwoner in het restafval. Hoe is dat bij u? Doet u al uw glas in de ondergrondse glascontainer?

Het meeste glas wordt gemaakt van gebruikt glas. Hierdoor hoeven er minder grondstoffen (kwartszand, kalk en soda) uit de natuur te worden gehaald. En omdat glasscherven bij een veel lagere temperatuur smelten dan de grondstoffen, gebruiken de ovens in de glasfabriek 15% minder energie. De glasscherven hebben dezelfde eigenschappen als de oorspronkelijke grondstoffen en kunnen eindeloos opnieuw worden gebruikt. Van uw potten en flessen worden weer nieuwe potten en flessen maar ook vazen, schalen en kunstobjecten gemaakt.

Dertig keer opnieuw vullen
In Nederland brengen we ongeveer 98% van de statiegeldflessen na gebruik weer terug naar de winkel. Deze flessen kunnen zeker dertig keer opnieuw gevuld worden. Daarna worden de scherven van statiegeldflessen ook weer gebruikt om nieuw glas te maken.

Wat mag er in de glascontainer?
De glascontainer is uitsluitend bedoeld voor verpakkingsglas. In de regel kunnen we zeggen dat het om glazen verpakkingen gaat, waarin levensmiddelen, dranken, cosmetica en medicijnen hebben gezeten. Ook lege parfumflesjes, glazen deodorantrollers en kruidenpotjes horen in de glasbak. Op het etiket van deze verpakkingen staat meestal het glasbaklogo vermeld.

Meer informatie kijk op www.afvalmeerwaard.nl.